fredag 3. desember 2010

I disse julebordstider...

I disse julebordstider er jeg sjeleglad
for at jeg ikke lengre jobber i restaurantbransjen.
Dette er nemlig tida på året da mye rart entrer restauranter
rundt om i landet.

I hjemmel av å være gammel restaurantarbeider,
kommer det her noen tips og råd
for hvordan man IKKE bør oppføre seg
når julebordet legges på en restaurant.
(Ikke for at noen av dere lesere trenger slike råd, da..)Når man er på restaurant, spiser man maten på den måten stedets kjøkkensjef har valgt å tilberede den. Det vil si at man ikke kan forvente å få lutefisken like skjelven, eller pinnekjøttet like lite salt som man selv tilbereder den hjemme.Man skal selvfølgelig klage om det er leppestift på glasset, potetene er kalde eller den blodige biffen du bestilte, ankommer bordet som kremert skosåle.
Men gjør det på en diskre' måte. Ikke rop høyt og hold hoff for resten av restaurantgjestene over hvor dum servitøren er som har servert deg denne maten.(det pleier riktignok å gavne servitøren i form av medfølelsestips..) 

Når retauranten er full, er det lurt å bestille seg drikke når servitøren tar opp drikkebestilling ved bordet. Ja, det er servitørens jobb å bringe drikke til bordet, men det er utrolig irriterende for andre bord når servitøren springer i skytseltrafikk mellom et bord og tappetårnet med øl, fordi ikke folk kan bestille drikken sin samtidig.


-Og damer; er maten sponset av jobben, ta dere råd til en halvflaske med vin eller så. Ikke knug på det ene vinglasset.
Jeg har til dags dato aldri servert en mann på julebord kun et vinglass. (dvs at mens damer "sparer" for familien ved å supe på dette glasset hele kvelden, unner ektefellen seg mest sannsynlig å dele en flaske med en kollega.)


Når dere ber om regningen, pleier det innen rimelighetens grenser gå greit at alle får hver sin. Bare gjør oppmerksom på dette ved ankomst. Det sier imidlertid seg selv at det tar litt tid å skrive, levere ut og ta betalt for 20 regninger. Skal dere på teater eller liknende, spør ergo etter regningen i god tid før dere må gå.

Har man felles regning, men skal betale hver for seg, må alle regne ut hva de skal betale for. Det er dessverre alt for vanlig at noen unngår å gjøre dette ved å se hvor mange penger som mangler i potten til slutt. Hovedrett, dessert og et par drikkeenheter koster aldri 75 kroner til sammen. Er det 75 kroner som mangler i potten, har noen mest sannsynlig lagt igjen tips.


Man velger selv om man vil gi tips eller ikke. Men husk at den samme rettigheten har de andre på julebordet. Jeg har for eksempel registrert at en dame har nektet sidemann (forholdsvis ukjent kollega av hennes ektefelle) å legge igjen en 100-lapp i tips. (Pinlig, pinlig affære.)  

Avslutningsvis ønsker jeg alle et hyggelig julebord!

(bilder fra interiordesign.com, mchumor.com, nearchoskonstantinou.blogspot.com og destinatiom360.com)

2 kommentarer:

Lykkeliten sa...

Så absolutt glad jeg ikke er i restaurant branjen ja.... Kan tenke meg det er mye rart i denne sesongen;)

SV: lysfesten var fantastisk:) SOm alltid! Men i år var fyrverkeriet over alle forventninger... Aldri sett så fint fyrverkeri før:) Håper dere har en strålende lørdag:)
Klem♥

Lemi sa...

åh akkurt detta e æ glad æ slepp lengre... slitsomme tider, sjøl om æ veit d e mest de ute i serveringa som har d værst.. e sannelig ikje så enkelt å stå på kjøkkenet heller.. men æ må no sei at æ savne d litt og ;) mer spenning enn i institusjonskokk-yrket..